Początek
Znacie to uczucie jak wychodzicie z basenu i kiszki grają Wam marsza ? 🙂 Ja pamiętam, że jako dziecko, zawsze po basenie namawiałam tatę na gorącą czekoladę z automatu 🙂 Dobrze , że czasy się trochę zmieniły i teraz na basenach często można zjeść znacznie zdrowiej 🙂
W 2013 roku na Pływalni Rodzinnej przy ul.Stromej powstało Studio Kulinarne Zmokła Kura. Nazwa idealnie dopasowana do miejsca, bo czy nie przypominamy zmokłej kury jak wychodzimy z basenu 🙂 ? Smaczne jedzenie, pyszna kawa i dobra atmosfera to były ich wartości przewodnie. Zaczęli także organizować warsztaty kulinarne dla dzieci.
Jednak basen zamknięto z powodu remontu na blisko 2 lata , a studio przeniosło się i zadomowiło na ul. Witosa. Wszyscy ratownicy i stali bywalcy pewnie do dziś ich wspominają i odwiedzają po drodze do pracy 🙂
Nowa lokalizacja, nowe pomysły
W nowej lokalizacji studio postawiło głównie na organizację warsztatów zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Proponują zajęcia dla maluchów „Maluchy w kuchni”, dzieci w wieku szkolnym „Młodzi Głodni” oraz warsztaty okolicznościowe np. świąteczne pieczenie pierników.
„Zmokła Kura to wyjątkowe miejsce, w którym dzieci poprzez zabawę uczą się gotować pod okiem doświadczonych kucharzy. Młodzi kucharze poznają zasady pracy z narzędziami kuchennymi, smaki, aromaty, kolory i kształty. Uczą się zdrowego żywienia, sezonowości w kuchni i stawiają w niej samodzielne kroki. Każde z zajęć to odkrywanie nowych technik kucharskich, indywidualna praca przy swoim stanowisku, na własnych, bezpiecznych przyborach oraz dużo frajdy.”
Właściciele Studia kulinarnego Zmokła Kura prowadzą również warsztaty w podlaskich wsiach i mniejszych miejscowościach, gdzie w świetlicach uczą sztuki kulinarnej miejscowe gospodynie. Prowadzą też różnego rodzaju zajęcia dla przedszkoli i szkół o ciekawej tematyce np. no waste ( niemarnowanie jedzenia)
Oprócz warsztatów kulinarnych organizują również urodziny, imprezy firmowe i inne okolicznościowe spotkania.
Warsztaty dla dzieci
Wybraliśmy warsztaty z pieczenia ciasteczek maślanych 🙂 Ponieważ mam w domu ciasteczkowych łakomczuchów to taka tematyka wydała mi się idealna :]
Zajęcia zaczęliśmy od mycia rąk, nałożenia dziecięcego fartuszka i zajęcia stanowiska 🙂 Później zaczęło się mieszanie składników.
Kolejnym etapem było stworzenia kuleczek, które łączyliśmy po 3 do jednego ciasteczka.
W czasie pieczenia ciasteczek dzieci dostały do malowania kredki i zadanie stworzenia listu do Świętego Mikołaja.
Warsztaty dla dorosłych
Udało mi się też wyrwać na warsztaty dla dorosłych. Moja chwila 🙂 Co prawda moje codzienne gotowanie pozbawione jest szczególnej finezji i przeważnie gotuję prosto, to miło dla urozmaicenia traktować gotowanie inaczej i delektować się nowym smakiem. Ja wybrałam warsztaty z kuchni włoskiej, których motywem przewodnim był ryż 🙂
„Zajęcia kulinarne to przyjemność odkrywania nowych technik kucharskich pod okiem doświadczonych kucharzy, blogerów i pasjonatów kulinarnych.”
Pierwsze danie – „Suppli” . Po naszemu to kotlety z wołowiny i wątróbek drobiowych, w środku z kawałkiem sera mozarella , smażone na głębokim oleju 🙂
Drugie danie to ryż Venere z kurczakiem i warzywami.
Trzeci był budyń ryżowy po florencku. Wiedzieliście , że kruche ciasto nie lubi dotykania ? Dobrze je najpierw zamrozić, a później rozbić wałkiem 🙂 Dla mnie to jak odkrycie Ameryki 🙂
Ostatnie to risotto z owocami morza.
Na koniec czekała nas wspólna kolacja 🙂
Musze Wam powiedzieć, że wyszło pysznie 🙂 Szczerze polecam !
Pozdrawiam
MatkaŚledzi
Dodaj komentarz